Hvordan lager man iskrem uten ismaskin? Parfait!

For å lage en iskrem uten ismaskin, må man lage Parfait, en flott is som er enkel å lage.

Glad i mat? Meld deg på konkurransen og vinn matkurs for to personer!


*obligatoriske felt

For å lage en god iskrem må man begynne med å lage en av de viktigste grunnsausene som kokkene bruker: Zabaglione, også kjent som Sabayonne. Zabaglion kommer fra kokken Zaban Bajoun som måtte mate en hel hær før et slag, men han hadde kun egg, honning, urter og vin tilgjengelig. Han kokte sammen det han hadde og Zabaglione var skapt. Soldatene vant slaget og gav Zaban Bajoun æren for seieren. 

Ingredienser – Zabaglione-saus

  • 1 eggeplomme pr gjest
  • 1 spiseskje søt likør eller søt hvit vin pr gjest. Man kan også bruke fruktjuice.
  • 1 spisesskje sukker pr gjest
  • 1 revet sitronskall pr 5 gjester. Trenger ikke være helt nøyaktig. 
Parfait med bringebær

Ingredienser – Bringebær-is

  • Zabalione-sausen du lagde tidligere
  • 5 Eggeplommer
  • 125 g sukker
  • 200 g tinte bringebær. Bruk bær fra frysedisken. Tin bærene og ta vare på all saften.
  • 2-4 spiseskjeer søt likør
  • 5 dl kremfløte

Lag sausen slik:

  • Ha egg og vin i en rørebolle av stål.
  • Plasser rørebollen oppi en kasserolle, akkurat stor nok til at bollen får plass oppi.
  • Ha litt vann i kaserollen. Pass på at vannet ikke når opp til rørebollen når den plassers oppi kasserollen.
  • Flytt kasserollen med rørebollen over på en varm kokeplate.
  • Bruk en ballongvisp til å piske inn sukkeret i eggene og la eggeblandingen varmes opp av dampen som dannes i kasserollen. Pass på å piske ivrig mens zabaglionen varmes opp.
  • For å få sausen helt stabil må den varmes opp til 84°C. Dette er smart om du vil lage en sabayonne som tåler å stå en stund før du serverer den.

Lag isen slik:

  • Pisk kremfløten til krem og kjøl den ned for å få is.  
  • Mos de tinte bærene forsiktig med en stavmikser. Det er viktig at du ikke knuser frøene, da de gir bitter smak på isen.
  • Bruk en sil for å fjerne frøene fra bringebærlaken. Prøv å press gjennom så mye av fruktkjøttet som lar seg gjøre.
  • Pisk eggeplommer og likør over vannbadet, tilsett sukker mens du pisker med en ballongvisp. Pisk eggene så lenge du orker. Du må få til en tykk fyldig og luftig eggekrem som du kan måle med en kjernetemperaturmåler. Den skal holde 84°C. Dette gjør at kremen blir helt stabil og isen vil ikke skille seg i fryseren. Du har nå en helt stabil Zabaglione.
  • Zabaglione-sausen avkjøles mens man rører. I det sausen er fingerkalde, rør inn bringebærsausen uten å slå ut luften fra kremen. Så løftes den stivpiskede kremen inn.
  • Overfør isrøren til en bakk med stor overflate. Dekk bakken med plastfolie og plasser den i fryseren. I det kremen er fryst, har du isparfait.
  • La isen temperere litt før servering.

 

 

 

 


Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta råd og tips om lokal radioreklame.