Hva er sammenhengen mellom ku og livsreddende vaksine?

Trenger du historisk påfyll? I dag lanserer Radio Metro sin nye historiepodcast: Historier Som Endret Verden. Programleder er Johannes Grindheim Ølfernes.

– Alle kan lære noe

– Jeg bærer tittelen Historienerd med stolthet. Jeg gleder meg skikkelig til å lære mer selv, og ikke minst til å dele min entusiasme med den som hører på. Her kan alle lære noe, enten de er like nerdete som meg, eller skulket historietimene på skolen, forklarer programlederen.

I hver episode inviterer Johannes en ny gjest som kan mye om et tema, for å lære mer om hvordan det har endret verden til den vi har i dag. I første omgang har han invitert vaksineekspert Gunnveig Grødeland fra Universitetet i Oslo, og Førsteamanuensis i internasjonale studier ved Bjørknes Høyskole Hilde Restad.

Jente som vaksineres
I dag er dette et vanlig syn, men hva er egentlig historien bak vaksinen? Bilde: Illustrasjon//Pexels
Vaksinens oppfinnelse

I episoden med Gunnveig Grødeland kan du lære mer om hvordan vaksinen ble til. Da skal vi spole tiden helt tilbake til 1800-tallet.

– Noe av det mest fascinerende er hvordan vaksinen gjør at vi ser på sykdommer noe man bekjemper, ikke lever med. Men vaksinen har jo kun eksistert en brøkdel av menneskets historie. I tillegg skylder vi kuen en stor takk for sitt bidrag til menneskets helse, forklarer Johannes ekstatisk. Hvorfor han sier det får du høre i episoden.

Hilde Restad fra Bjørknes Høyskole og programleder Johannes Grindheim Ølfernes
– En av de viktigste presidentene i USAs historie

Den andre episoden som er ute nå, fokuserer på presidentperioden til Ronald Reagan.

– I denne turbulente tiden i USA, er det verdt å stille spørsmål ved hvor mye én president kan endre nasjonen. Ronald Reagan blir av demokratene i USA kalt roten til mye vondt, mens republikanerne ser på han som en helt. I denne episoden prøver Hilde Restad og jeg komme fram til sannheten, som jo som oftest ligger et sted i midten. Men det er ingen tvil om at Reagan er en av de viktigste presidentene i USAs historie

Historier Som Endret Verden er tilgjengelig overalt hvor du finner podcast. Nye episoder kommer hver torsdag.


Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta råd og tips om lokal radioreklame.