– Feelgood med stor F

Enten det kanskje er siste helgen i vinterferien eller første, så er det tid for ukens streamingtips. Som alltid levert av Pål Nordseth fra Filter Film & TV.

United Skates, HBO

– Bevegende, interessant og steinkul dokumentar med flere JØSS-øyeblikk for oss som ikke akkurat er bevegende, interessante og steinkule mennesker, starter Nordseth.

– Langt fra både Vikingskipet og Heerenveen finnes en annen skøytekultur. Den er på hjul. I byer som Philadelphia, Detroit, St. Louis og ikke minst Los Angeles har nemlig rulleskøytebaner i generasjoner fungert som møteplasser for unge afroamerikanere. 

– De har vært både samfunnshus, idrettsplass, utested og sosiale arenaer fri for den systematiske rasismen som ellers gjerne gjennomsyrer hverdagen til menneskene i disse byene. De ble i flere tilfeller fredet av kriminelle gjenger for at alle skulle være trygge, og de har vært arnested for mang en lokal hiphop-scene i tillegg til å være åsted for de kuleste moves’a som er mulig å gjennomføre på åtte hjul, forklarer Nordseth og flirer. 

– Nå er de imidlertid under press, og du får ingen poeng for å gjette at det er pengegriske eiendomsinvestorer som banker på døra med utkastelsesordre. Dermed vil nok en unik subkultur bli redusert til et minne du kan hente fram på HBO med jevne mellomrom.

Du kan se dokumentaren her

Kongen av Gulset, NRK
‘Kongen av Gulset’ tar oss til Telemark og oppveksten til komiker Jonis Josef

– Det er litt av hvert nytt å streame fra NRK denne uka. Ikke minst premieren på sesong to av selveste Heimebane, og en temmelig funny ny humorantologi med tittelen Strømmeland. Men om du skal bare se en NRK-serie denne helga skal du faktisk se Kongen av Gulset.

– For de som ikke er så bevandret i Grenlandsdistriktet er Gulset en innvandrertett bydel i Skien. Telemarks Holmlia eller Loddefjord om du vil. Her vokste det på nittitallet opp en sønn av somaliske flyktninger som heter Jonis Josef. Han er i dag det jeg vil påstå en av Norges hvasseste standup-komikere.

– Denne snappy, velproduserte serien er oppveksthistorien hans, rett og slett. Den har blitt dramatisert og godt skrønet opp med gode skuespillere, og løpende kommentert av mannen selv. Her harseleres det friskt med frykt og fordommer, men først og fremst er dette feelgood med stor F, to store E-er, stor L og så videre, avslutter Nordseth.


Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta råd og tips om lokal radioreklame.