Ekspert: – I år kommer bringebærene rekordtidlig

Den høye sommervarmen vi har opplevd på sør- og østlandet denne så langt i sommer gjør at bærene modnest raskt. Nå spår ekspertene sessongen blir intens og kort.

– Bringebærene har hatt rekordtidlig blomstring, sier bærrådgiver Stanislav Strbac i Norsk Landbruksrådgiving til NRK. – Sesongen startet hele to uker tidligere enn normalt.

Fjorårssesongen på bringebærfeltene gav omsetningsrekord med flott bærkvalitet. Bortimot 1000 tonn norske bringebær havna i korger i 2017, meldte Norsk Landbrukrådgiving i fjor.

Slik lager du bringebærsyltetøy

1. Rens bringebærene.

2. Ha halvparten av bringebærene i en tykkbunnet kjele, og ha i litt sitronsaft. Mos bærene med en potetmoser eller tresleiv, mens de koker opp.

3. La bærene småkoke i fem minutter.

4. Ha i sukkeret. Varm opp under omrøring. Ha i resten av bringebærene.

5. Kok opp syltetøyet, og la koke på høy varme i fem minutter.

6. Ta syltetøyet av varmen.

7. Du kan teste om syltetøyet vil sette seg ved å dryppe litt av syltetøyet på en kald tallerken. Dersom det krøller seg litt når du drar fingeren gjennom det (slik syltetøy gjør) er det klart til å helles på glass, ellers koker du syltetøyet et par minutter til.

8. Ha syltetøyet på glass og forsegl glasset.

9. Uåpnet holder syltetøyet seg i et år.

10. Når syltetøyglasset er åpnet, bør det oppbevares i kjøleskapet.

Oppskriften er hentet fra godt.no.

Foto: Synøve Dreyer/frukt.no

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt – frukt.no // Fancycrave.com


Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta råd og tips om lokal radioreklame.