De unge vil tape på nye forskrifter

Finansdepartementet vil endre forskriftene for boliglån og Finanstilsynet ønsker klare innskjerpinger. I et forslag som er sendt ut på høring står det blant annet at det skal kun være mulig å låne opp til 4,5 ganger inntekten mot 5 ganger inntekten i dag. I tillegg foreslås det at antall lån som avviker fra kravet som bankene likevel kan innfri skal halveres fra dagens 10 prosent.

– Forslaget kommer fordi vi i Norge har en ganske høy gjeldsvekst, og veldig mange låner mer og mange lån blir gitt tett opp til fem ganger inntekten, og den veksten ønsker myndighetene å stramme inn. Og samtidig redusere presset på økning i boligprisene og dempe den veksten, forteller banksjef Sveinung Hedding-Valvik i DNB Kristiansand til Radio Metro Sørlandet.

På spørsmålet om hvem det vil gå verst utover skulle forslaget til endring bli gjennomført, er svaret fra banksjefen at det er de unge og vanskeligstilte.

– Unge som skal inn på boligmarkedet må ha en høyere inntekt, mer egenkapital, mer hjelp fra foreldre, de som har det. Og de som ikke har det, vil falle utenfor. Går vi ned til fem prosent avvik, så vil også de som kommer i en vanskelig livssituasjon, samlivsbrudd. Vi har eksempler på eldre som bryter boligforskriften, som har verdifulle hus, men som kanskje trenger penger til vedlikehold og nødvendige oppgraderinger. Da snakker vi ikke luksusoppgraderinger, men tak og bad som lekker og ting som må gjøres, og da forsvinner kvoten veldig fort.

Hør mer her.


Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta råd og tips om lokal radioreklame.