Garantert Oppgradert på Radio Metro

ELEKTROMATERIELL / KJØKKEN / BAD / SOLSKJERMING / PEIS / AVFALLSHÅNDTERING / KLEDNING / VARMEPUMPE / ISOLASJON / KONKURRANSE

skille_go

Annonsørinnhold i samarbeid med Østlandske varmesenter

Slik får du et koselig ildsted

Det er ingenting som er så fint som et lunt ildsted du kan samle deg rundt med dine nærmeste. Men hva må du ha tenkt gjennom før det lar seg gjøre å sette inn en peis i for eksempel stua?

Peis

Ved er den nest mest brukte energikilden i norske husholdninger etter strøm. Og et ildsted fungerer også hvis strømmen går. Hvis du ønsker å sette inn en peis i boligen din, eller vil bytte ut den du allerede har, kan du ha nytte av disse sjekkpunktene.

Hvor stor er boligen din?
Det er viktig at peisen er tilpasset boligen. Er peisen for stor vil den fyre på for lav effekt og ende opp med sot på glass og i skorsteinen. En i motsatt tilfelle for liten ovn vil bli overbelastet og leve kortere.

Hvor skal peisen eller ovnen stå?
Husk at noen peiser og ovner er konstruert for å kunne stilles opp tett på brennbart materiale, mens andre krever en brannmur for å kunne stå nær veggen.

Peis eller ovn for hyggens skyld eller for å spare penger?
Det er ulikt hvor effektiv en ovn er, og nyere ovner gir deg uansett mye mer varme for pengene.

Hvor godt isolert er boligen din?
Hvis du bor i et gammelt, trekkfullt hus som er dårlig isolert, trenger du mye mer varme enn om du har en godt isolert bolig med tre-lags vindusglass.

Hvor god er ventilasjonen?
Du må også ta ventilasjon med i planleggingen. Ildstedet trenger luft og du kan få problemer om huset ditt er veldig tett, eller om mekanisk ventilasjon kjemper mot den naturlige trekken i skorsteinen. I så tilfelle er det lurt å koble til såkalt «uteluft» til ildstedet.

Hva tåler gulvet?
En peis er ofte tung!

Hva slags pipe har du?
For at et ildsted skal fungere optimalt bør det kobles på en skorstein med en innvendig diameter større enn røykavgangen på ildstedet. De fleste problemer med ildsteder stammer fra en feil dimensjonert eller dårlig fungerende skorstein.

Trenger du hjelp til montering?
I Norge har man lov til å montere en peis eller vedovn selv. Man kan også velge å sette bort hele installasjonen. Men husk at før et nytt ildsted kan tas i bruk skal installasjonen meldes til kommunen og godkjennes.

Hva med gasspeis?
Det finnes et bra alternativ hvis du vil ta noen snarveier. En gasspeis avgir ikke aske, du slipper å bære ved, og du oppnår hurtig ønsket temperatur. Uten å bruke noe annet enn fjernkontrollen, kan du tenne, regulere og slokke peisen. En gasspeis med lukket forbrenning kan også styres av en termostat, slik at det alltid er ønsket temperatur i din bolig.

Her kan du også høre tips til hvordan du fyrer i peisen:


.

Østlandske VarmesenterTrenger du hjelp med et nytt ildsted?
Garantert Oppgradert-partner Østlandske varmesenter har både peiser og erfaring til å hjelpe deg i gang med prosjektet ditt.

Husk at du også kan delta i Radio Metros konkurranse om å vinne 90.000 kroner til oppussing ved å sende SMS kodeord GARANTERT til 1938.