Garantert Oppgradert på Radio Metro

ELEKTROMATERIELL / KJØKKEN / BAD / SOLSKJERMING / PEIS / AVFALLSHÅNDTERING / KLEDNING / VARMEPUMPE / ISOLASJON / KONKURRANSE

skille_go

Annonsørinnhold i samarbeid med Elektroimportøren.no

Derfor bør du skifte til LED-lys

Skal du pusse opp og ordne ny belysning er det LED som gjelder. LED-lys vil ta over alle lyskilder vi har i dag, i følge ekspertene. Her får du svarene på alt du lurer på om LED!

LED-lys

I en tid der tradisjonelle glødelamper er forbudt og halogen skal fases ut, er det eneste reelle alternativet «Light Emitting Diodes», også kjent som LED. Disse pærene har mange gode egenskaper som andre alternativer mangler.

De er utrolig energisparende og avgir samme lysmengde til en brøkdel av strømforbruket. Lav varmeutvikling gjør at LED-lampen ikke brenner støv og er mer barnevennlig! Halogenpærer er veldig skjøre, mens LED er upåvirket av støt.

Gode grunner for at du bør skifte til LED:
1. Mange unngår LED-pæren fordi de ikke tror at den kan dimmes. Det stemmer ikke! De fleste LED-lamper kan faktisk dimmes, men det er viktig å passe på at pæren matcher dimmeren. Spør i butikken om hvilken dimmer som passer til pæren din.

2. Nå har det kommet en ny generasjon LED-pærer som gir korrekt lys- og fargetemperatur. Generelt ved dimming av LED vil fargetemperaturen kelvin (K) være lik på fullstyrke som på den laveste lysstyrken. Nå kan du kjøpe LED-pærer som skifter fargetemperatur ved dimming – og dermed gir deg den stemningen du har savnet med LED-lys!

3. LED avgir ikke varme, og derfor slipper du unødig oppheting rommet. LED-pærer bruker energien sin til lys.

Hvor mye kan du spare?
Siden LED-pærer varer lengre, er det penger å spare. Prøv smartepenger.no sin lyspærekalkulator og se hvor mye du kan spare på å bytte.

Glem watt, nå er det lumen som gjelder!
Vi er vant til å se watt som en referanse på hvor sterkt pæren lyser. Men watt forteller egentlig ingenting om hvor mye lys produktet avgir, den sier derimot hvor mye energi lyskilden bruker. Lumen (lm) er tallet du skal se på hvis du lurer på hvor mye lys pæren gir. Til sammenligning:

Glødepærer:
40W – cirka 410-470lm
60W – cirka 700-810lm

Halogen-downlightspærer – 230 volt
35Watt – cirka 180lm
50Watt – cirka 300lm

Halogen-downlightspærer – 12 volt
35Watt – cirka 300lm
50Watt – cirka 540lm

LED-pærer varer lenge, men pass på! Selv om det står 20 000 timer varighet så vil den ha et gradvis kvalitetsfall. Etter endt angitt levetid vil LED-en fortsatt lyse, men langt ifra så sterkt som den gjorde da den var ny.

Hvor bør du bruke LED?
Overalt – er svaret fra ekspertene. LED vil nemlig komme til å ta over alle lyskilder vi har i dag. Men i og med at de moderne pærene kommer med forskjellig fargegjengivelse og lysstyrke, så er det viktig å lyssette etter bruksområde. Sminker du deg i speilet på badet er det viktig med riktig lys. I stua vil du kanskje ha en pære som gir god atmosfære, i tillegg godt arbeidslys. Husk allikevel viktigheten av å ha dimmer, slik at man lettere kan justere lyset i forhold til bruken.

ElektroimportørenVurderer du å bytte til LED?
Ta kontakt med Garantert Oppgraderts partner Elektroimportøren.no. Husk at du også kan delta i Radio Metros konkurranse om å vinne 90.000 kroner til oppussing ved å sende SMS kodeord GARANTERT til 1938.