Årets juleøltrender

Skrevet den 10. desember 2017
Årets juleøltrender

Forfatter og ølekspert Espen Smith viser årets trender.

Mange sverger til de tradisjonsrike julebryggene når de skal finne øl til jula. Espen Smith anbefaler deg å teste ut noen av årets trender.

Espen Smith har de siste tolv årene holdt en rekke kåserier, kurs og foredrag om blant annet ølbrygging, øl og mat, øl og akevitt, norsk drikkekultur og ølets historie.
Denne jula er han aktuell med det litterære juleheftet «Det store juleheftet om juleøl».


Nøgne Ø – Sur Jul

Sur Jul, Nøgne Ø.

– Surøl er en av årets trender, også blant juleølen. Dette var slik man konserverte øl i gamledager, sier Smith.

Best kjent er de belgiske surølstypene, som lambic og geuze, som begge brygges i kombinasjoner mellom gjær og bakterier. Men hold også utkikk etter til sammen fire typer surøl. Foruten lambic og geuze, er de flamske røde og brune, sammen med Berliner Weisse, å regne som relativt kjente surøltyper, skriver smakmagasinet.no.

– En venn av meg har sagt at han skal servere surøl til svigermor sammen med rå ribbe. Men man risikerer at svigermor liker denne ølen, sier Smith.

– Med den fete julematen passer syrligheten i ølet bra i ganen.

 

To Øl – Santas Secret

Santas Secret, To Øl.

– Danskene har litt annerledes julemat. Men de har mye gris og ikke minst mye julegodter, sier Espen Smith.

DN skriver at To Øl fikk sin beskjedne start da Mikkel Borg Bjergsø var deres gymnasiumslærer på Det Fri Gymnasie i København. Med en felles forundring over hvorfor folk aksepterte de dvaske pilsnerne som var tilgjengelige, begynte de å brygge øl på skolekjøkkenet etter skoletid.

– Det dufter av mørk sjokolade, kaffe, marsipan og kirsebærkonfekt. Smaker neste som flytene Mon Cheri konfekt, sier Espen.

– Dette er tydelig trenden. Kraftige, vinøse konfekt-aktig juleøl. Det som vi skal ha til julekosen og som ikke har noe med pinnekjøtt, ribbe eller rakfisk.