Dronningen av country!

Skrevet den 27. november 2017
Dronningen av country!

Les mer om Dolly Parton og hennes liv.

Det er ytterst få country-artister som har hatt like stort internasjonalt innvirkning. Fra en fattig oppvekst i Tennessee, til internasjonal stjerne i både film og musikk.

Dolly Rebecca Parton ble født 19. januar 1946 i Locust Ridge, Tennessee. Hun var den fjerde av 12 barn og bodde med familien sin i et lite hus. Hun sa med sine egne ord at familien var «dirt-poor». Dolly har likevel beskrevet barndommen hennes som en lykkelig tid.
Dolly var fra tidlig alder musikk-interessert og i en alder av 12 var hun på fjernsynet og et år etterpå sang hun på Grand Ole Opry. I 1964 gikk hun ut av skolen og i 1967 kom sangen «Dumb Blonde» ut og satte karrièren for alvor. Porter Wagoner var en stor mann i Nashville på denne tiden og da tilbudet om en fast rolle i tv-programmet hans, kom til Dolly, takket hun selvsagt ja.

Porter Wagoner og Dolly sang duetter sammen og Dollys popularitet ble mer og mer klar. Wagoner måtte likevel drive forhandlinger med plateselskapet han hadde kontrakt med, for å få Parton en kontrakt. Plateselskapet RCA var originalt imot ideen på grunn av den lave populariteten med kvinnelige artister på 60-tallet, men de gikk med på å under skrive en kontrakt om Parton og Wagoner sang duetter sammen.
Wagoner og Parton ga ut sangen «The Last Thing On My Mind» i 1968 og sangen kom fort inn på Country Top Ten. Dette ble starten på en seks år lang periode hvor de var jevnlig innen toppen på lista.

Dolly og Porter var likevel frustrert over hvor vanskelig det var for Dolly å få suksess som solo-artist. Ingen av solo-singlene hennes gjorde det bra i forhold til resten av arbeidet deres. Porter hadde investert mye tid og penger i håp om at Dolly skulle slå igjennom som sin egen artist og det var ikke før Parton coveret Jimmy Rodgers «Mule Skinners Blues» i 1970, at hun virkelig slo igjennom som solo-artist. Senere fulgte sangene «Joshua», «Coats of Many Colors» og selvfølgelig «Jolene» i 1974.

Dolly Parton hadde da omsider virkelig rukket å bli en stor solo-artist og nådde internasjonal berømmelse. Hun hadde uten tvil blitt mer populær enn Porter Wagoner. Hun lagde kort tid etter samarbeidet deres var ferdig, sangen «I Will Always Love You» som takk til Porter.

Siden da har Dolly Parton produsert over 40 album! Hun har tatt del i filmbransjen i filmer som «9 to 5», «Det Lille Gledeshuset I Texas» og «Blomster av Stål». Dette bidro selvfølgelig i å sementere henne som en internasjonal stjerne og Dolly er i dag et prakteksemplar på en stjerne som har markedsført seg på en eksemplarisk måte.