Den rolige prinsen av 70-tallet

Skrevet den 20. november 2017
Den rolige prinsen av 70-tallet

Les mer om Jackson Browne

Singer/songwriter-sjangeren er ofte forbundet med 60-tallet og artister som Bob Dylan, Leonard Cohen, Neil Young og Joan Baez. Likevel skal vi fokusere på en av 70-tallets største navn i sjangeren, Jackson Browne. Han ble født i Heidelberg 9. oktober 1948, men familien flyttet til USA da han var bare tre år gammel. Der fattet han interesse for folkemusikk og denne interessen formet Jackson gjennom oppveksten. Da han gikk ut av skolen i 1966, kunne han jobbe fulltid med artistdrømmen og da han ble med i bandet «The Nitty Gritty Dirt Band» begynte ting å ta form. De var relativt populære og var åpningsband for «The Lovin´Spoonful» på et tidspunkt.

Jackson var inn og ut av mange grupper før han fikk platekontrakt med Asylum Records. I 1972 kom Jackson ut med albumet «Jackson Browne» og sangen «Doctor My Eyes» som nådde nummer åtte på Pop Singles lista. Han skrev kort tid etterpå «Take it Easy» med Glenn Frey og denne sangen ble «The Eagles» sin første hitlåt.

Selv om Jackson hadde fått noen hitlåter under belte, var han likevel ikke en profilert «pop-stjerne» og for mange var han et noe ukjent navn. Likevel kan man fint si at sangene hans satte standarden for singer/songwriter sjangeren på 70-tallet. Albumet «For Everyman» kom ut i 1973 og selv om det ikke solgte så bra, ville det ikke sette en kjepp i hjulene for karrièren hans. I 1974 kom albumet «Late for the Sky» og det ble en umiddelbar hit. Det toppet som 14. plass på listene.

Likevel var det tragedie å finne i et ellers gledesrikt liv. Jacksons kone Phyllis Major tok selvmord i 1976, bare ett år etter bryllupet deres. Phyllis hadde tidligere vært en kjent modell og da hun ble gravid, var karrièren hennes ferdig. Phyllis tok en overdose av sovemedisin og våknet aldri opp. Phyllis Major ble 30 år.

I etterkant lagde Jackson hans beste verk hittil. «The Pretender» var hans best mottatte album og han var nå et folkekjært navn.

Jackson Browne brukte mye tid på å protestere mot bruken av atomkraft og senere lagde han også sanger som åpent sto imot Reagan-administrasjonen. Disse meningene var veldig klart på mange av sangene hans og det var en enkel del av publikumet hans som mislikte denne retningen i musikken hans. Likevel var Jackson en stor artist og spiller enda den dag i dag.