Viva Forever

Skrevet den 23. oktober 2017
Viva Forever

Vi ser nærmere på en av de mest fremgangsrike gruppene musikkhistorien har sett.

Som Ukens artist denne uken tar vi for oss 90-tallets mest populære jentegruppe: Spice Girls!

spice-girls-main

Det ikoniske Union-Jack bildet av jentene.

De fleste som var i live og hadde noen som helst tilgang på medier husker Scary (Melanie Brown), Baby (Emma Bunton), Ginger (Geri Halliwell), Posh (Victoria Beckham) og Sporty (Melanie Chisholm) Spice. Denne livlige jentegjengen fra England var i lang tid å se på matboksene, klærne og ikke minst tv-skjermene til milioner av unge jenter og gutter verden over.

Bandet kalte seg opprinnelig «Touch» (1994), men byttet navn i 1996 til «Spice Girls». Jentene solgte i løpet av 1990-tallet mer enn 80 millioner album og singler før gruppen ble oppløst i 2001. Hver enkelt av de fem jentene tjente minst 120 millioner pund i løpet av bandets storhetstid.

De huskes av de fleste best som et fenomen, men det er ikke til å skyve under en stol at Spice Girls leverte fra seg noen skikkelige popslagere i løpet av sine år på toppen av popverdenen.

Her er et utvalg av Spice Girls’ låter som du du vil få høre på Radio Metro denne uken.

Wannabe (Spice, 1996)
“Wannabe” var Spice Girls første single. Denne fengende hylesten til vennskap gjorde det godt på hitlistene verden over og er fortsatt den mestselgende singlen fra en jentegruppe noensinne. I en undersøkelse foretatt av MOSI i 2014 fant man ut at det ikke tok mer enn 2,29 sekunder før en gjennomsnittsperson kjente igjen denne låten. Dette gjør den til tidenes mest lettkjennelige låt, rett forran Lou Begas “Mambo No 5” og Survivors “Eye of the Tiger”.

Viva Forever (Spiceworld, 1997)
“Viva Forever” var den siste singlen fra Spice Girls andre album. Den var hovedsaklig skrevet av Geri Halliwell, også kjent som Ginger Spice. Like etter singelen ble sluppet ble det annonsert at låtskriveren skulle forlate gruppen. På grunn av alt kaoset som oppsto etter dette ble det ikke brukt mye tid på å promotere singlen, til tross for dette ble den likevel godt mottatt og gikk til topps på listene i hjemlandet.

2 Become 1 (Spice, 1996)
Rett før jul i 1996 ga jentene ut singlen “2 Become 1”. Det er en er en rolig kjærlighetssang som i følge Melanie Brown, bedre kjent som Mel B eller Scary Spice, handler om at dersom man skal ha sex så må man bruke kondom. Sangen gjorde det godt på hitlistene tiltross for at kritikerne mente den var for treg og at stemmene til jentene hørtes alt for like ut.

Who Do You Think You Are (Spice, 1996)
“Who Do You Think You Are” ble skrevet av jentene sammen med produsentduoen Absolute, bestående av Paul Wilson og Andy Watkins. I følge guttene var det en vanskelig prosess å skrive sammen med jentene siden både teksten, melodien, musikkvideoen og dansekoregrafien skulle utarbeides samtidig hver gang jentene arbeidet med nye låter. Sangen ble også brukt under Rødnese-dagen i 1997 da det ble laget en ny versjon av musikkvideoen sammen med parodigruppen Sugar Lumps til inntekt for veldedigheten Comic Relief.

Goodbye (Forever, 1998)
Dette var den første singlen gruppen ga ut etter at Halliwell hadde forlatt Spice Girls. Den var skrevet som en avskjed til henne, men mange tolket den slik at gruppen kom til å oppløses helt. De gjenværende jentene forsikret fansen om at dette ikke var tilfellet, men kort tid etterpå tok de seg likevel en pause alle sammen. I 2000 kom det riktig nok et comeback med en single og et album, men suksessen var ikke i nærheten av det de hadde oppnådd med Halliwell på laget. Og våren 2001 var det klart, Spice Girls var oppløst. Riktig nok har de blitt gjenforent hele to ganger i ettertid, til stor glede for fansen, siste gang var under OL-åpningen i London i 2012.