Tom Petty er død

Skrevet den 3. oktober 2017
Tom Petty er død

Det bekrefter familien tirsdag morgen.

– På vegne av familien til Tom Petty er vi knust når vi kunngjør dødsfallet til vår far, ektemann, bror, leder og venn Tom Petty, skriver familien i en uttalelse gjenngitt av NRK.

Petty ble sendt til sykehus etter at han ble funnet bevisstløs med hjertestans.

Venn og bandkollega Bob Dylan er full av lovord i en uttalelse.
– Tom var en kjernekar. Han var en stor artist, full av lys, en venn, og jeg kommer aldri til å glemme ham, sa Dylan til Rolling Stone.

Rockeikonet Tom Petty ble 66 år.

Her er noen av våre Petty-favoritter.

Free Fallin (Full Moon Fever, 1989)

“Free Fallin” er en av Tom Pettys største hits. Sangen handler om den kyniske kulturen i Los Angles og hvordan menneskene der utnytter hverandre for sin egen vinning. I musikkvideoen kan man se folk på skateboard, noe som på denne tiden var et så og si ukjent fenomen.

 

American Girl (Tom Petty and The Heartbreakers, 1976)

Denne sangen finner vi på Tom Petty and The Heartbreakers første og selvtitulerte album. Mange tror sangen er basert på den urbane legenden om en ung jente som tilsynelatende hadde alt, men som en dag bestemte seg for å hoppe ut av et vindu i Beatty Towers i Pettys hjemby. Det sies at hun hadde prøvd LSD for førte gang, og var overbevist om at hun kunne fly. Denne låten ble veldig godt mottatt i England, ergo slo Tom Petty and The Heartbreakers gjennom i England før de nådde frem i hjemlandet.

Lerning To Fly (Into The Great Wide Open, 1991)

Veldig mange tror denne sangen handler om narkotika, men i følge Tom selv ble den til etter at han hadde sett et intervju med en pilotstudent på TV. I følge den unge pilotspiren var det ikke vanskelig å lære seg å fly, den vanskelige delen var å lære seg å komme ned igjen. Sangen skrev Tom Petty sammen med Traveling Wilburys-kollega Jeff Lynne.

Mary Janes Last Dance (Greatest Hits, 1993)

Dette var en av bare to nye sanger på albumet fra 1993 kalt Greatest Hits. Petty ønsket ikke å utgi dette albumet, men til stor glede for ettertiden var han kontraktsfestet til å gjøre det. Sangen har blitt en live-favoritt i Tom Pettys katalog, men musikkvideoen med Kim Bassinger i rollen som lik har i ettertid blitt ikonisk. Videoen vant samme år MTV Video Music Award for Best Male Video.

 

Handle with care (Volume One, 1988)

I 1988 havnet Tom Petty tilfeldigvis i det som av de fleste blir sett på som tidenes supergruppe. Tidligere Beatle George Harrison trengte en B-side til singlen “This Is Love” og hadde samlet sammen kameratene sine Bob Dylan, Roy Orbinson og Jeff Lynne (Electric Light Orchestra) for å få litt hjelp. Før de kunne starte arbeidet måtte George Harrison hente gitaren sin, som han hadde glemt hjemme hos Petty. Da han hentet gitaren sin tok han likesågjerne med seg den amerikanske rockestjernen også. Resultatet av dette samarbeidet ble så bra, at sangen ble utgitt som en egen single og at bandet, som nå het Traveling Wilburys, bestemte seg for å fortsette samarbeidet. Dette er supergruppens første låt og en av de mest kjente.