Hvilken vei?

Skrevet den 24. oktober 2017
Hvilken vei?

Natt til søndag skal klokka stilles. Men hvilken vei?

Justervesenet, Kjeller.

Nå er det på tide å stille klokka fra sommertid til normaltid, eller vintertid som mange sier. Regelen er at sommertiden starter klokken 02.00 siste søndag i Det betyr at vi går til vintertid natt til søndag 29. oktober i år.

Hver høst stiller vi klokka én time tilbake.

Dermed får vi en time ekstra søvn. Det blir også lysere på morgenen og tidligere mørkt på ettermiddagen. Her skal du få to huskeregler:

– Vi stiller alltid klokka mot sommeren. De fleste av oss lengter nok mot sommeren. Det kan du tenke at klokka også gjør. På våren stiller vi klokka frem. På høsten stiller vi klokka tilbake.

Harald Hauglin (Foto: Justervesenet)

– Gjør med klokka det du gjør med hagemøblene. På våren setter du hagemøblene frem, og stiller klokka frem. På høsten setter du hagemøblene tilbake, og stiller klokka tilbake.

Under bakken på Kjeller ved Lillestrøm ligger Justervesenets tidslaboratorium, som med sine helt spesielle klokker teller sekunder og passer på den offisielle norske tiden.

DinSide skriver at Justervesenet har cesium-atomklokker. Disse klokkene brukes egentlig kun til å telle sekunder – som deretter brukes til å sette tiden. I følge nettstedet vil det imidlertid være små svingninger i atomenes bevegelser, slik at Justervesenet har fire klokker for å kunne kontrollere at tellingene blir riktige.

– Normalt skal man ha fire gode klokker for alltid å ha tre gode klokker, forteller Harald Hauglin, sjefingeniør og fagansvarlig for tid og frekvens ved Nasjonalt Laboratorium hos Justervesenet til DinSide.