Hvordan bli kvitt fruktfluer

Skrevet den 5. oktober 2017
Hvordan bli kvitt fruktfluer

Med høsten kommer fruktfluene inn i huset

 

Til manges store irritasjon har fruktfluene ankommet, med høsten kommer fruktfluesesongen, og flere opplever å finne flere små fluer på kjøkkenet enn de har lyst på. Mange tenker når man kjøper frukt kan det være flueegg i dem og at de klekker hjemme på kjøkkenbenken, men dette er kun delvis sant. Det er en sjanse for at det er egg i maten vi kjøper på butikken, men som oftest finner fluene veien inn i huset på egenhånd. Den største synderen som tiltrekker fruktfluer inn i huset er gjærende ting, en gammel banan bakerst på fruktfatet, den siste resten med vin fra kvelden før, eller en pose med tomflasker. De gjør ikke mye skade, men kan være til stor irritasjon. Vi hadde Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved skadedyrkontrollen i Folkehelseinstituttet, på besøk og han hadde noen råd for hvordan å bli kvitt fruktfluene.

  1. Rens sluket i vasken

Fruktfluer tiltrekkes det som er surt og det som er gjæret, så hvis man har helt litt sur melk eller noe gammel saft ned vasken og ikke skylt godt etterpå, kan dette tiltrekke seg fluer. Så hell litt salmiakk eller klor ned i sluket, og vask godt

  1. Vann, eddik og zalo

Kanskje det mest kjente kjerringrådet for å bli kvitt fruktfluene, ha et glass med en blanding av vann og eddik, en 50/50 blanding er anbefalt, og ha i et par dråper oppvaskmiddel for å bryte overflatehinnen. Fluene tiltrekkes av lukten og fly ned i glasset, og når overflatehinnen er brutt drukner fluene lettere.

  1. Fjern kilden

Det som definitivt er den mest effektive måten å bli kvitt fruktfluene på er rett å slett å fjerne kilden. To eller tre små fluer gjør lite skade, men det er når de får muligheten til å formere seg at det virkelig kan bli et problem. De formerer seg raskt og det gjør de steder det er gjær. Så ved å ta en runde ved fruktfatet eller kjøleskapet for å se om det kan være noe mat man kanskje har glemt som har råtnet, ta ut matavfallsposen, og gå med panten, vil være den mest effektive måten å kvitte seg med de små fluene.