Den beskjedne sangerinnen

Skrevet den 30. oktober 2017
Den beskjedne sangerinnen

Les mer om Carly Simons karrière og fotspor i musikken.


Født den 25. juni 1945 er Carly Simon en av de største navnene i musikken. Alt fra Barnesanger til Bond har hun sunget og skrevet og i en alder av 72 er hun enda med å påvirke musikkverdenen.

Da Carly var åtte år gammel begynte hun å slite med stamming og den eneste måten hun kunne få frem fulle setninger uten hemninger var gjennom sang. Dette resulterte i en stor interesse i musikk. Allerede da hun var 19 sang Carly og hennes søster, Lucy, sangen «Winkin’, Blinkin’ and Nod» og selv om det var en barnesang, ble det karrière på søstrene. Lucy og Carly dannet da gruppen «The Simon Sisters» og selv om Lucy etterhvert la sangkarrièren på is, så fortsatte Carly å synge.

i 1970 fikk Carly Platekontrakt hos Elektra Records og ganske snart etter slo hun igjennom med sangen «Thats The Way I’ve Always Heard It Should Be». Siden da har Carly Simon hatt en jevn utgivelse av diverse album. Sanger som for eksempel «You’re So Vain».

Sangen «You’re So Vain» har bidratt med å skape en mystikk rundt Carly Simon. Det har vært mye diskusjon om hvem sangen egentlig handler om. Carly har hintet til at det kan være en kombinasjon av flere personer. Og katalogen blir ikke mindre da man kan se hvor mange artister og band Carly har samarbeidet med. Mick Jagger, Cat Stevens, The Doobie Brothers, Lee Clayton, Tom Rush og mange flere. Hun var også gift med James Taylor fra 1972 til 1983.

Carly har også bidratt i filmbransjen med musikken sin. I Bond-klassikeren «The Spy Who Loved Me» (1977), kan man høre Carlys stemme på kjenningsmelodien med sangen «Nobody Does It Better». Hun har også stått for musikk i «Karate Kid II» (1986), «Working Girl» (1988) og til og med «Ole Brumm og Heffalumpen» (2005).

Selv om Carly har produsert masse minneverdig musikk, så er hun en sjelden person når det kommer til live-opptredener. Carly har nemlig scene-skrekk og selv om hun har dristet seg frem nokså jevnlig, har hun fortalt at hun syntes det er ubehagelig.

I senere tid har Carly Simon skrevet selvbiografi og jobbet med diverse prosjekter. Blant annet var hun med på sangen Ticker Tape fra det siste Gorillaz albumet Humanz. Carly er kanskje i syttiårene, men hun viser lite alder, likevel.

Hør på Radio Metro denne uken for å få med deg Carly Simons beste sanger.