Bli sett i høst

Skrevet den 19. oktober 2017
Bli sett i høst

I dag er det den nasjonale Refleksdagen.

Torsdag 19. oktober markerer Statens vegvesen den nasjonale refleksdagen for tolvte gang. De små, skinnende livredderne deles ut til folk på veg til jobb og skole.

Mange opplever at biler kjører alt for nærme når de er ute og går, eller at de selv nesten har kjørt på noen de ikke så ute i mørket, ved å bruke refleks reduserer du risikoen for å bli påkjørt med 85%.

De fleste fotgjengerulykkene skjer i byene, man ville kanskje tro at det ikke er nødvendig å bruke refleks der det er gatebelysning, men lys fra butikker, lyktestolper og andre biler gjør at du blir grå og vanskelig å se. De aller fleste vet at det er viktig å bruke refleks og er flinke til å passe på at barna har det på seg ute i mørket, voksne er derimot aller dårligst og kun 4 av 10 voksne har på seg refleks, melder Trygg Trafikk.

Velg rett refleks

CE merket

Det finnes mange ulike typer reflekser, Trygg Trafikk anbefaler anbefaler reflekser med CE-merket, som har god reflekseffekt. De mest effektive refleksene er de som henger og dingler på siden, slapwrap reflekser som festes rundt armen eller benet er også bra.

Noe som har blitt mer vanlig de siste årene er skjerf eller luer laget av refleksgarn, disse reflekterer ikke lys like godt som en vanlig refleks, og er anbefalt å bruke sammen med annen refleks.

Refleksspray er også en variant, men har bare 6-7% reflekseffekt og er ikke anbefalt av Trygg Trafikk.

For den mest effektive bruken av refleks ha reflekser som beveger seg når du bruker dem, da synes de bedre. Det er også anbefalt å ha refleks rundt knehøyden, da treffer lyset fra billykter rett på refleksen, og mest mulig lys blir reflektert.

Hengende reflekser