Utfordret tabuet

Skrevet den 30. august 2017
Utfordret tabuet

Historien bak «Waterfalls».

De tre medlemmene av TLC: Lisa ''Left-Eye'' Lopes, Rozanda ''Chili'' Thomas og Tionne ''T-Boz'' Watkins

TLCs første albumcover

TLCs første album »Ooooooohhh… On the TLC Tip» (1992)

Når gruppen TLC ble signert i 1991 ville manageren deres skape en jentetrio med et kult hiphop image, men fortsatt ufarlig og barnevennlig. Dette kan man se tydelig på coveret til deres debutalbum.

Selv om albumet solgte bra kvittet gruppen seg med manageren og fikk et mer modent image. Dette skiftet hører man i gruppens største hit ‘’Waterfalls’’ fra 1995. Sangen er en fusjon av R&B, Soul og Hip-Hop, og er en fortelling om tragedier både innad i gruppen og i samfunnet rundt dem. Teksten er delvis skrevet og tydelig påvirket av gruppemedlemmet Lisa ‘’Left-Eye’’ Lopes. Lopes slet lenge med alkoholisme, og dette er hun åpen om i tekster og intervju. Men gruppen synger også om andre tabubelagte temaer i USA.

«Crackepidemien» var en narkotikabølge som slo hardt innover fattige nabolag i Amerika, og medførte mye kriminalitet. I låten hører vi en historie fra en mor som ser sønnen sin bli involvert i det farlige dopmarkedet, og før hun klarer å bryte inn blir han funnet død i gaten. I årene før TLC formet hadde drapsraten blant svarte menn i USA nesten doblet, og historier som dette var skremmende vanlig.

Portrettbilde av Lisa ``Left-Eye`` Lopes

Lisa «Left-Eye« Lopes
1971 – 2002

Waterfalls ble nr 1. på hitlistene i USA 4 år etter Freddie Mercurys død rystet hele verden. Allikevel er dette den første låten på toppen som adresserer HIV-epidemien som herjet. TLC sang ofte om hvor viktig det er med beskyttet samleie, og gruppen festet ofte kondompakker på sine klær som et symbol på dette. I låten advares det mot konsekvensene som følger om man er uforsiktig.

Gruppemedlemmet Lisa »Left-Eye» Lopes døde i en bilulykke bare 30 år gammel i 2002. Begravelsen hennes ble holdt i New Birth Missionary Baptist Church i Atlanta. Mange store stjerner som Janet Jackson og Whitney Houston var blant de som deltok i begravelsen til grammyvinneren. 

Selv om gruppen hadde flere hits etter Waterfalls står den fortsatt som gruppens mesterverk. Låten brakte kontroversielle temaer fram i lyset og ga stemme til de stemmeløse. I Lisa «Left-Eye« Lopes sin kiste er hennes vers fra låten gravert inn.