Hva med påskemusikk?

Posted on apr 9, 2017
Hva med påskemusikk?

Vi har sommermusikk og julemusikk, men finnes det påske-hits?

Strikken må tøyes noe for å finne en liste låter som vi kan kalle påske-hits, men her er vår påskeliste:

Yvonne Elliman – «I don’t know how to love him»
Rockeoperaen Jesus Christ Superstar er både hyllet og utskjelt. Et element i musikalen er den personlige psykologien hos dem som deltok i hendelsene som leder opp til hans korsfestelse og oppstandelse, altså påskefortellingen. En av de mest kontroversielle skildringene var Maria Magdalena og hennes kjærlighet til Jesus. «I don’t know how to love him» presenterer hennes personlige forvirring i å forstå hennes tiltrekning til Jesus. Sangen ble en topp 40 pop hit i USA både med Yvonne Elliman.

Richard Marx – «Hazard»
Nordmenn har et sært forhold til krim i påsken. Richard Marx er mest kjent for kjærlighetssanger, men «Hazard» fra 1991 minner mer om påskekrim. Denne fiktive fortellingen er lagt til den lille byen Hazard i Nebraska. Den forteller historien om en mann som vokser opp her og er anklaget for mordet på kjæresten hans som blir funnet død i en elv. Marx spiller kjæresten (evt. drapsmann) i videoen, som gir assosiasjoner til påskekrim på TV. Sangen og videoen var helt uventet fra Marx, men det gjorde nytten. «Hazard» nådde en åttende plass på topp 10 lista i USA.

 

Gikk du glipp av denne? Lær deg å lage påske-drinker her!

Cat Stevens – «Morning has broken»
«Morning Has Broken» ble første gang publisert som en kristen salme i 1931. Ordene ble skrevet av engelske barnebokforfatter Eleanor Farjeon og musikken er en tradisjonell skotsk melodi med tittelen «Bunessan». Sangen feirer og takker for åpningen av hver dag, et budskap vi finner igjen i påskefortellingen. Sangen ble en topp 10 pop hit i USA , og har siden blitt spilt inn av en rekke andre artister.

U2 – «Sunday blody sunday»
U2 er kjent for å ha referanser til kristendommen. «Sunday Bloody Sunday » er både en politisk protestsang og en håpefull kommentar til den helbredende kraften i påskehistorien. Tekstene i sangen refererer til både den irske uavhengighetskrigen og den politiske volden i Nord-Irland. «Sunday Bloody Sunday» avsluttes med en hentydning til 1. Påskedag når Bono synger «The real battle just begun to claim the victory Jesus won on Sunday bloody Sunday». Her fra legendariske Live Aid i 1985:

Nat King Cole – «Easter sunday morning»
Høytid-generalen Nat King Cole er mest kjent for sine julesanger. Det er kanskje derfor vi kjenner en eim av ribbe når han på sitt romantiske vis beskriver en herlig påskemorgen i «Easter Sunday Morning».

The Edwin Hawkins Singers – «Oh happy day»
Klar for gospel? Grammy-vinner «Oh happy day» er den eneste tradisjonelle salmen som har blitt en hit på hitlistene, og stammer fra en salme-samling fra år 1755. Sangen som inneholder påske-linjen «When Jesus washed my sins away» er gjort utallige ganger, men vi holder en knapp på versjonen til «The Edwin Hawkins Singers».

Øystein Sunde – «Påsketur»
En norsk klassiker og er selvskreven på en hver påske-liste. Øystein Sunde slapp sangen før påsken 1984 og er å finne på Sundes album «I Husbukkens tegn». Teksten er en humoristisk fortelling om en kameratgjeng som drar på påskeferie sammen, og turen hvor alt ikke går helt etter planen. Noe vi alle kan kjenne oss igjen i. God påske!