Vi fortsetter på FM

Skrevet den 8. desember 2016
Vi fortsetter på FM

Radio Metro fortsetter på FM og DAB, også etter 2017.

– Det er ikke selve FM-båndet som skal slukkes i 2017, sier radiosjef Svein Larsen. – Men NRK, P4 og Radio Norge skal slukke sitt eget nettverk av radiosendere som benytter seg av FM-båndet.

Radiosjef Svein Larsen.

Radiosjef Svein Larsen.

Radio Metros eiere har derimot besluttet at våre sendinger skal gå både på FM og DAB i overskuelig fremtid.

Vi bruker ikke det nasjonale FM-nettet og derfor blir vi heller ikke direkte berørt når de nasjonale kanalene slukker sine sendere. Radio Metro eier nemlig eget FM-nett med 25 sendepunkter rundt på Østlandet.

Derfor kan du fortsatt høre Metro på FM etter 2017 og i mange år fremover.

I tillegg bygger vi opp et enda sterkere og bedre DAB-nett for lokalradio.

Her er ofte stilte spørsmål om DAB:

Hvor kan jeg finne Radio Metro på DAB?

Radio Metro sender på kanal 13B i DAB-radioen din. Mangler du kanalen må du gjøre et nytt kanalsøk. Hvis ingenting annet nytter kan du prøve en reset dvs. å velge Factory Settings.

Hvor sender Radio Metro på DAB?

Vi sender for øyeblikket på DAB i Oslo, Akershus og Østfold. Vi bygger også ut nettet i Buskerud og venter å være på lufta der i løpet av første kvartal 2017.

Jeg får ikke inn Radio Metro innendørs med min DAB-radio.

Det lokale DAB-nettet har dessverre ikke vært bygget ut for god innendørs dekning. Det skal vi gjøre noe med og håper å kunne tilby forbedret dekning i januar 2017.

Når stenger de nasjonale FM sendingene i 2017?

NRK stenger sine FM-sendinger i Buskerud, Telemark, Hedmark og Oppland den 26. april 2017. P4 og Radio Norge stenger den 16. juni. Radio Metro stenger ikke.
I Oslo & Akershus, Østfold og Vestfold stenger NRK sine sendinger den 20. september. P4 og Radio Norge og enkelte lokalradioer stenger den 8. desember.

Blir bilradioen min ubrukelig når FM slukkes i 2017?

Nei. Du vil fortsatt kunne høre på lokale radiokanaler som Radio Metro, The Beat og Radio Rox. Skal du høre NRK, P4 eller Radio Norge må du ha en DAB-radio i bilen.

Vil jeg kunne ta inn svensk radio på FM ?

Det vet vi ikke helt sikkert. Men når de store nasjonale senderne slukkes i Norge blir det mindre «konkurranse» for de svenske radiobølgene. Mye tyder derfor på at du vi kunne høre svensk radio mye lenger inn i Norge enn hva du gjør idag.

Hvorfor kan ikke de nasjonale kanalene også sende både på DAB og FM?

Det er et økonomisk spørsmål. Å samsende de nasjonale kanalene på DAB og FM vil koste rundt 200 millioner kroner hvert år og det har de ikke råd til. I Radio Metro har vi bestemt oss for å ta denne dobbeltkostnaden så lenge lytterne har bruk for det.

Hvis jeg vil ha DAB i bilen hva bør jeg kjøpe?

Noen benytter nok anledningen til å kjøpe ny bil 🙂 Men i hovedsak er det to alternativ:

Enten kan du gå til bilforhandleren og få montert inn en DAB-modul i underholdningssystemet i bilen. De fleste bilmerkene tilbyr det og det koster mellom 5 000 og 20 000 avhengig av bilmerke. Da får du en løsning som er like god som den du har idag. Med en slik installasjon kan du høre både på FM og DAB.

Eller så kan du montere en såkalt DAB-adapter. Det er en liten DAB-radio som tar inn DAB-kanalene og sender lyden videre som et svakt FM-signal til den gamle bilradioen din.

Da velger du en ledig frekvens på FM-radioen din f.eks. 95.5 og så sender DAB-adapterern et FM-signal med den radioen du har valgt i adapterdisplayet til frekvensen du har valgt på FM-radioen.

DAB-adaptere må installeres riktig og antennen må være koblet til karosseriet i bilen for å klare å ta inn DAB-signalene. Tiny C6 er den DAB-adapteren som til nå har vist seg å ha best mottak.