Paul Simon fyller 75 år

Skrevet den 13. oktober 2016
Paul Simon fyller 75 år

– Helt på høyde med gutta i Beatles.

Norgesaktuelle Paul Simon fyller 75 år i dag 13. oktober, og har annonsert at han snart skal legge opp tross stor suksess med ny plate.

Du hører Ronny, alle hverdager fra kl 11 til 14.

Radio Metros musikksjef Ronny Bergersen.

Radio Metros musikksjef Ronny Bergesen legger ikke noe i mellom når han hyller legenden fra New Jersey.

– Jeg mener han er en av de viktigste låtskriverne gjennom tidene, og setter han på samme hylle som gutta i Beatles, sier Bergersen. – Ikke bare har han Simon & Garfunkel, men han har også en glitrende solokarriere som har holdt seg vital i så mange år og den siste plata høstet både 5’ere og 6’ere av anmelderne.

Graceland

Ronny Bergersen trekker frem plata fra 1986 som et mulig karriere høydepunkt. – «Graceland» er et resultat av en kommersiell og kunstnerisk nedtur med Paul Simons forrige album «Hearts and Bones» fra 1983. Et album som opprinnelig var tenkt som et Simon & Garfunkel-album, men som etter en krangel med Art Garfunkel allikevel ble gitt ut som et soloalbum. Men det var med Simons neste album, «Graceland» fra 1986, han skulle skrive seg inn i historiebøkene.

I et kreativt vakuum fant Paul Simon lysglimt i en kassett med musikk laget av Sør-Afrikanske musikere. Det fikk han til å bryte med vestens kulturboikott av landet og reiste til landet for å lokalisere musikerne. Det resulterte i et av 80-tallets viktigste plater og et av albumene som banet vei for afrikansk rockemusikk i vesten.

Plata har solgt over 15 millioner eksemplarer og ga Simon flere hitsingler, den største av de ikoniske «You Can Call Me Al»: