Reisebrev fra Hellas

Skrevet den 13. juni 2016
Reisebrev fra Hellas

Følg Ståle på gamle trakter.

I juni er «greko-file» Ståle i Hellas for å dele sine tips, erfaringer og se hva som har forandret seg siden han bodde der for over 20 år siden.
Her følger du hans reise.

Mandag 13. juni:

fisk

Christos med maten min.

Hei igjen,
Jeg må bare innrømme at det er så lite å gjøre at jeg nesten ikke har tid til å skrve hjem. Jeg har funnet en rytme som passer her på Skiathos med en lett gåtur på en hemmelig liten sti ned til stranda Vromolimnos med en påfølgende dukkert, og en form for morgenyoga på stranda som bare måkene får se. Dette gjør jeg daglig. Deilig!
Så var det kveldene da. Siden jeg kjenner mange på øya fra før er det fort gjort at jeg havner på tavernaer hvor jeg vet maten er god og at det er dagens fangst og ferske grønnsaker på menyen. En gammel venn Christos som driver Amfiliki er alltid like glad når jeg stikker innom og jeg får alltid være med inn på kjøkkenet for å sjekkke ut hva jeg skal spise. Enten det er lam, svin eller fisk på menyen.

Også inn i smågatene i gamlebyen er det nydelige plasser å spise aftens. Mim favoritt er Alexandros med levende musikk og ekte Gresk stemning. Kan anbefale en meze med litt av hvert så om du skulle stikke innom så vet jeg at det smaker.

– Ståle

 

Onsdag 8. juni:

Hei fra Hellas,
Tenkte jeg skulle dele litt av min tur til Sporadene og ikke minst fra Skiathos som var som et hjem for meg på sent 80-tall og starten på 90-tallet. Den gang som reiseleder for Gullivers Reiser, i dag er det Lilleput Reiser som har opprettholder tradisjonen med reiser litt utenfor alfarvei og byr på Greske opplevleser og tilbakelente destinasjoner.

skiatos 04

Nordvest I Egerhavet ligger et frodig lite øyparadis bare 3 timer og 20 minutter unna med fly fra Oslo, Skiathos nå mer kjent som en av Mamma Mia øyene sammen med Skopelos frister med mer enn 60 strender med sol , nydelig mat og en svært hyggelig lokalbefolkning.
Skiathos er ikke stor med sine 50 km2 er den vesentlig mindre enn naboen Skopelos. Skaithos er internasjonalt kjent for sitt yrende liv og ikke minst strendene. Skopelos er lang roligere og tempoet passer deg som virkelig vi ha en smak av det ekte Greske. Ønsker du enda lavere puls besøker du Alonissos som også er en del av Sporadene som bare en kort båttur unna. Litt for envher smak med andre ord.

Jeg vendte nesa sydover på lørdag og litt hjem til Skiathos etter en rask flytur fra Oslo og kjente den deilige lukten av blomster, pinjetrær og saltvann og det tok ikke lang tid før jeg duppet den vinterbleke kroppen i behagelig varmt, azurbått hav.
Nå er det jo slik at jeg kjenner denne øya som min egen bukselomme og selvfølgelig må jeg bo i nærheten av min absoludte favorittstrand Vromolimnos som ligger en 10 minutters busstur fra både Skaithos by og flyplassen.

skiatos 05

Dagenene starter stort sett med en morgendukkert og en kaffekopp før øya våkner helt og andre har funnet veien til stranda mi. Dette er en magisk og deilig måte og starte dagen på og gjør godt for både kropp og sjel.

Velger du å ta turen hit anbefaler jeg på det sterkeste å ta en øyrundtur en av de første dagene for å få et overblikk over strendene fra sjøsiden for da senere selv finne din egen strand, kanskje din egen lille private bukt.
Selv leier jeg alltid moped og finner veien til strender, bortgjemte stier, koselige små klostere og tavernaer som ikke er overbefolket. Er du ikke trygg på to hjul så går det både buss og små fiskebåter som om sommeren fungerer som taxi.

skiatos 03

Ellers så rusler dagene sakte avgårde med lange kaffepauser eller en kald pils på havna. Å sitte på havna å kikke på livet, se fiskere komme inn med dagens fangst eller se fergene legge til med kirurgisk presisjon er en strålende måte å slå i hjel et par timer på.
Kveldene er en annen historie med masse god mat og godt drikke. Det kommer jeg tilbake til en dag snart.

Kalo kalokairi – God sommer så lenge.

– Ståle