David Bowie har gått bort

Skrevet den 7. januar 2016
David Bowie har gått bort

To dager etter at han gav oss sitt siste album.

Fredag 8. januar 2016: Dagen David Bowie ble 69 år gammel og feiret det med et plateslipp. Søndag 10. januar gikk han bort etter 18 måneders sykdom. Det blir bekreftet på artistens facebook-side, hvor det også står at han hadde familien rundt seg.

bowie_aladin_sane_1000px

Bildet til albumcoveret til Aladdin Sane, 1973. Foto: Brian Duffy.

David Bowie var mannen som av mange ble omtalt som musikkhistoriens beste kameleon. Når han først byttet ut saksofonen med en gitar og begynte å spille i band, ville han høres ut som Beatles, Rolling Stones og The Who.

På 70-tallet gjorde samarbeidet med Brian Eno at Bowie ble en av få stjerner som ble tatt på alvor i New Wave-miljøet. På 80-tallet omfavnet han tidens popmusikk og på 90-tallet prøvde han seg på både grunge, industriell rock, rap og dansemusikk, med varierende grad av suksess.

Men Bowies plass i historien var allerede sikker, for selv om musikken hans stadig forandret seg, er det få andre som har et like tydelig image som David Bowie. Og det er heller ikke mange som har et så variert og imponerende repertoar.

 

Her er noen av våre Bowie-favoritter:

Ashes To Ashes (Scary Monsters (And Super Creeps), 1980)

Denne sangen kan bli sett på som en oppfølger til Bowies hit fra 1969, «Space Oddity». Her gjennoptas historien om den fiktive astronauten, Major Tom, som nå er i verdensrommet. Han har gjenvunnet kommunikasjon med Ground Control og forteller dem at han har det bra, men svaret han får er at han bare er en «junkie, strung out in heavens high, hitting an all-time low«. Fans mener sangen handler om Bowies egen kamp mot narkotikamisbruk og andre personlige demoner.

Life on Mars? (Hunky Dory, 1971)

Sangen “Life on Mars?” handler om en jente som går for å se en film etter en krangel med foreldrene. Filmen hun ser slutter med linjen » Er det liv på Mars?” I følge Bowie handler sangen om en følsom ung jentes reaksjon på media». Jenta er skuffet over virkeligheten: hun sitter fast i en kjedelig og deprimerende tilværelse. Teksten beskriver på mange måter det nytteløse i menneskets eksistens, noe som var et tilbakevendende tema på Bowies tidlige album.

China Girl (Let’s Dance, 1983)

Sangen “China Girl” skrev David Bowie i samarbeid med Iggy Pop. I følge Paul Trynka, mannen som skrev David Bowies biografi “Starman, er sangen inspirert av Iggy Pops daværende kjæreste, den vakre vietnamesiske kvinnen Kuelan Nguyen.I teksten advarer sangeren “China Girl” om at han vil ødelegge hennes kultur ved å formidle vestlige verdier av materialisme og overfladisk skjønnhet.

Young Americans (Young Amercans, 1975)

Sangen var et av de første resultatene av Bowies besettelse av soulmusikk på midten av 1970-tallet. «Young Americans» ble også et s tort gjennombrudd for Bowie i USA. Men mest interessant er kanskje et stunt Bowie utførte en gang han sang “Young Americans”. Under  en konsert på Giants Stadium, stoppet Bowie å synge etter linjen: «Ain’t there one damn song that can make me…», for så å falle til scenen, der han ble liggende i 10 minutter . Publikum reagerte kraftig,og ble etterhvert veldig bekymret for superstjernen. I følge Bowie selv gjorde dette bare for å se hva slags reaksjon han ville få .