– Kaffegruten bør ikke i søpla

Skrevet den 29. juli 2015
– Kaffegruten bør ikke i søpla

Her får du flere grunner til å spare på kaffegruten.

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder kaffedrikking, og bare i Oslo drikkes det 10 tonn hver dag. Da sier det seg selv at det blir mye kaffegrut, som de fleste av oss kaster rett i søpla. En av dem som vil øke nordmenns bevissthet om det hun kaller «det sorte gullet» er Siri Mittet, daglig leder  i Gruten. Hun lager blant annet såpe av kaffegruten som hun samler inn i hovedstaden. Se video nederst i artikkelen!

Vil du bruke kaffegruten til noe fornuftig? Her er 10 gode grunner til å spare på den:

1. Fjerner lukt

Sett en skål eller et brett med kaffegrut i nærheten av lukten, for eksempel i kjøleskapet, garderoben eller i boden. Har du lukt på hendene etter å ha laget mat? Gni gruten mellom hendene og skyll av – og lukten er borte.

2. Holder katta bortekaffegrut 02

Er du lei av at dine blomsterbed er nabokattenes toalett? Strø litt kaffegrut og appelsinskall i bedet eller der de måtte gjøre fra seg. Pus er ikke glad i lukten.

3. Fikser riper

Har du riper i mørke tremøbler? Blad kaffegrut og olje, gni blandingen over og tørk bort.

4. Holder sneglene borte

Syrenivået i kaffegruten gjør at snegler holder seg unna. Så strø gruten over plenen og i bedet.

5. Næring til hagejordakaffegrut 04

Kaffegruten er proppfull av næring til jorda og kan erstatte noe av gjødslingen. Erling Fløistad i Bioforsk Plantehelse på Ås har tidligere fortalt til NRK at kaffegruten fjerner ugress.

6. Peeling i dusjen

Hvorfor bruke penger på dyr peelingkrem til dusjen når kaffegrut er «gratis»? Fordelen med gruten er også at den inneholder en del olje, så den smører og skrubber kroppen på én gang.

7. Gir bedre kompost

Kaffegrut kan erstatte bark og flis som generatorer for kompsteringen. Mona Kristin Nordli, gartner og faglærer i Hagebruk ved Natur VGS i Oslo, sier til klikk.no at gruten er porøs og derfor vil bidra med luft og kan fremskynde komposteringen. – Spesielt om du legger det lag-i-lag med for eksempel plenklipp, sier Nordli.

8. Fjerner holkakaffegrut 05

Til vinteren kan du strø tørket kaffegrut på isen istedenfor salt og grus. Syren i gruten smelter isen.

9. Poser under øynene

Gruten kan være en quick-fix mot poser under øynene. Blander du gruten med iskaldt vann og legger det på det hovne området vil du dempe hevelsen, ifølge Side 2.

10. Skrubbe gryter

Kaffegruten egner seg bra til skrubb. Også på skitne gryter, eller på grillristen din.

Her kan du møte Siri som lager såpe av kaffegrut:

Kilder: gruten.no / klikk.no / side2.no / sol.no / nrk.no