Våre tips til juleøl

Skrevet den 18. desember 2014
Våre tips til juleøl

Les og hør årets test av ni ulike juleøl.

Radio Metros ølekspert, Espen Smith, har i år testet ni forsjellige sorter juleøl, noen nye og noen klassikere.

Det har vært brygget juleøl i Norge i over 1500 år. På primstaven var julen markert med et ølhorn vendt oppover 25. desember og et ølhorn vendt nedover 13. januar, da skulle ølet være drukket opp. Til gårdsnissen skulle man sette ut grøt, lefse – og juleøl så klart.

Espen Smith har interessert seg for og jobbet med øl i en årrekke. Han holder kåserier, foredrag og kurs om temaet. I høst gav han ut boka «Espens Ølsafari».

Julebrygg, Balder:balder julebrygg radiometro

Fra Leikanger. 4,7%. Selges i utvalgte matbutikker.

– Dette er en nykommer fra Leikanger. Julefarge, fint skum og lukter julens krydder. Mye smak til å være i butikk-klasse. Passer fint til forrett, hva med pepperkake med blåmuggost? spør Espen Smith. Terningkast 4.

 

Kringli Criss, Lervig:kringly kris lervig radio metro

Fra Stavanger. 4,7%. Selges i utvalgte matbutikker.

– Nesten svart øl. Nesten en porter. Her kommer kokekaffen, lakrisen, nøttene og hele julaften på en gang. Veldig tørr, her har de gasset på med smaks-humle. Pinnekjøttet taper mot denne. Så kanskje dessert øl, hva med å servere denne til multekrem eller mørksjokolade og konfekt? Godteri for gutta, sier Espen Smith. Terningkast 4.

 

7 sorter Christmas Ale, 7 fjell:7 fjell

Fra Bergen. 6,5% Vinmonopolet 57,10 kr.*

– Nytt bryggeri, finansiert av Herman Frile. Her finner vi den klassiske juleøl-styrken, 6,5 %. Kraftig fin munnfølelse her. Litt kantete, men her er det mye godteri for både far og mor. Passer fint til julefruktene, fiken og dadler, og ikke minst nøttene, sier Espen. Terningkast 5.

 

Julebrygg, Ægir:ægir julebrygg radio metro

Fra Flåm. 4,7 %. Selges i utvalgte matbutikker.

– Det går automatikk i at Ægir lerverer kvalitetsøl. Denne er ravfarget, ikke så typisk juleøl. Fruktig juleduft. Mange klassiske julesmaker. Denne passer ypperlig til lutefisken, ertestuing og ribbefetet, sier Espen Smith. Terningkast 5.

 

God Jul, Nøgne Ø:Nøgne Ø God Jul Radio metro

Fra Grimstad.  8,5% Vinmonopolet 78,80 kr.*

– Dette er ikke noe du setter ved siden av akevitten og julematen. Denne står fint alene. Mørke mørk farge betyr ofte hint av kaffe, lakris og sjokolade, her finner vi alt. Perfekt til en god stol, julehefter og peiskos, sier Espen. -Denne kan bli bedre neste år hvis den lagres i en mørk kjeller som holder ca 6 grader. Terningkast 5.

 

Premium juleøl, Aass:aass premium juleøl

Fra Drammen. 6,5%. Vinmonopolet 39,90 kr.*

– Tradisjonsrikt. Den klassiske i etterkrigs tiden. Mørke kobberrød farge, nydelig skum. Det ser og lukter jul. Tørkede dadler og fiken. Perfekt til juleribben, spesielt om du bruker rødkål, svisker og epler. Årets ledsager til ribba. Du kommer ikke unna en Aass i år, mener Espen Smith. Terningkast 5.

 

Borg Juleøl, Borg:borg juleøl

Fra Sarpsborg. 6,5%. Selges på utvalgte vinmonopol.

– Nok en klassiker. Typisk julefarge. Lukter litt frukt og knekk. Fin og rund sødme som gjør dette perfekt til røkt pinnekjøtt. Går og fint til ribba. Julens glade tone, utroper Espen Smith.

Terningkast 5.

 

Jol, Amundsen:jol, amundsen radio metro

Fra Oslo. 6,0% Vinmonopolet 74,90 kr.*

– Ett av de første pub-bryggeriene i Oslo. Ufiltrert, som å drikke øl rett fra kua! Julekrydder, smaker jul. Kanskje litt tynn munnfølelse. Kanskje litt mye humle, men det er typisk for håndbryggerne. De elsker sin humle, derfor blir det ofte kalt «hipster-øl». Men dette smaker jo jul. Kunne vært mer av dette, mener Espen. Terningkast 4.

 

Løkka Jul, Grünerløkka Brygghus:løkka jul

Fra Oslo. 6,0% Vinmonopolet 81,80 kr.*

– For første gang juleøl på flaske. Litt mørkere enn klassikerne. Elegant. Konfekt, mørk sjokolade og julekrydder. Litt våt skogbunn, gjengs med masse humle. Denne kan passe fint til søndagstur og fenalår, slår Espen Smith fast. Terningkast 5.

 

Her kan du lese og høre mer om juleøl Espen Smith testet hos oss i fjor, og året før det.

Her kan du lese og høre Espen Smith teste hellig øl.

* Alle priser er hentet fra Vinmonopolets hjemmesider.